Украинската контраофанзива е кървава и бавна, но въоръжените сили на страната са

...
Украинската контраофанзива е кървава и бавна, но въоръжените сили на страната са
Коментари Харесай

Главният US военен: Украинците преминаха първата линия на руската отбрана

Украинската контраофанзива е кървава и мудна, само че въоръжените сили на страната са пробили първата отбранителна линия на руснаците, сподели военачалник Марк Мили, шеф на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати.

По думите му украинските сили имат прогрес всеки ден с 400-500 метра, а от време на време и с километър.

„ Те пресякоха главната първа отбранителна линия. Тази отбранителна линия, която руснаците подготвяха много месеци, има минни полета, драконови зъби и противотанкови изкопи “, сподели той в изявление за йорданската социална телевизия.

Според Мили украинците към момента имат огромна бойна мощност и това не е краят.

„ Все още е прекомерно рано да се реши триумфът или неуспехът на офанзивата (...) Ясно е, че до момента е реализиран непълен триумф “, сподели Мили за украинците.

Той съобщи, че скоростта на придвижване е по-бавна от предстоящото, само че това не е извънредно във войната, защото войната на хартия е друга от войната в реалност.

„ Когато хората умират и танковете и противопехотната ризница се унищожават на земята и преминавате през същински драконови зъби и същински мини, нещата вървят по-бавно “, сподели Мили.

Междувременно въоръжените сили на Украйна оповестиха, че са унижожили руски зенитно-ракетен комплекс С-400 " Триумф "  на нос Тарханкут в Крим, като са го улучили с противокорабна ракета " Нептун ", украинско произвеждане. За това заяви в профила си във Facebook Юрий Бутусов, основен редактор на украинския портал.

Той написа, че на 23 август крилатата ракета " Нептун " е унищожила радиорелейна станция за въздушно разузнаване 48Я6-К1 " Подльот " и пусковата установка на ЗРК С-400 " Триумф ". Бутусов подчертава, че това се случва за първи път в историята. С-400 е най-модерната зенитна система, с което Русия разполага и тя се счита за непробиваема.

Бутусов изяснява, че унищоженият радар е „ очите “ на целия комплекс С-400, който се състои от няколко пускови установки и обезпечава наблюдаване на въздушното пространство – цели на дребна височина и балистични ракети. Той е основен съставен елемент на противовъздушната и противоракетната защита на руснаците, показва журналистът, представен от уеб страницата " Гордон ".

Украинското разузнаване е получило точна информация за местоположението на този комплекс покрай село Оленевка в Крим. Радарът наблюдавал цели в западната част на Черно море и на територията на Херсонска област от разстояние към 110 км от фронтовата линия. Украинските Военноморски сили са решили да употребяват против него ракета „ Нептун “.
 Украинска противокорабна ракетна установка " Нептун ". Снимка уебсайт на украинското президентство

Маршрутите и характерностите на полета са били програмирани да заобикалят съветските системи за наблюдаване и ракетата е летяла на свръхниска височина. Заобикаляйки огромен брой системи за противовъздушна защита на руснаците в региона на Херсон и Крим, " Нептун " -ът е останал неусетен досега, в който е унищожил част от дивизиона на системата С-400 " Триумф ".

" Резултатите от провалянето бяха записани от дрона на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата. Интересно е, че дронът прелетя надалеч зад съветските линии, а също по този начин записа провалянето на съветския радар, който е предопределен особено за разкриване въздушни цели, само че не е бил в положение да забележи и даде целеуказание нито за украинския дрон, нито за украинската крилата ракета “, обобщава Бутусов.

На 23 август Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна разгласява видео, снимано от дрон на офанзива против С-400 в Крим, отбелязвайки, че самата апаратура, ракетите, инсталирани на нея, и личният състав са изцяло унищожени " вследствие на детонацията “. Какво тъкмо е довело до гърмежа, тогава разузнаването не посочи.

По-рано, на 13 април 2022 година, благодарение на ракети " Нептун ", въоръжените сили на Украйна потопиха в Черно море крайцера " Москва ", по това време флагман на Черноморския флот на Руската федерация.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР